joi, 15 octombrie 2015

Săptămîna Transparenței


    În contextul priorităților Guvernului privind dezvoltarea autonomiei locale și descentralizării, Cancelaria de Stat, în colaborare cu partenerii de dezvoltare, promovează mai multe inițiative pe segmentul transparență decizională și îmbunătățirea dialogului cu membrii comunităților locale.
    Sub auspiciul Cancelariei de Stat sînt lansate diverse evenimente, reunite cu genericul „Săptămîna Transparenței”, preconizată în perioada Săptămînii Europene a Democrației Locale (SEDL), marcată anual în toate statele membre ale comunității europene în preajma datei de 15 octombrie. În anul curent (săptămîna 13-19 octombrie), prin intermediul Cancelariei de Stat, Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) și altor parteneri de dezvoltare, vor fi promovate diverse evenimente la nivel național și local, în presă, în rîndurile APL, reunite sub genericul menționat.
    Evenimentul are ca scop apropierea autorităţilor locale de cetăţeni şi informarea acestora cu privire la toate activităţile desfăşurate de primării.
     Ca și în multe alte localități din țară, și la Gotești au fost plănuite mai multe activităţi menite să aducă cetăţenii mai aproape de deciziile primăriei.
Săptămîna Transparenței a fost deschisă de masă rotundă cu genericul „ Acces la informație”. În cadrul acestei activități participanții au accen-tuat importanța transparenței și accesului la informați. 
Sugoneaco Ioana a menționat că „ Accesul la informație este posibilitatea de accesa orice informație indiferent de vîrstă, gen, etnie sau confesiune religioasă.” Un alt participant , mai puțin optimist, Chise Ion spunea „ Pentru ce să ne mai venim la ședințele consiliului , dacă oricum nu schimbăm nimic?” 
Deasemenea la masa rotundă au fost identificate care sînt sursele posibile de informare a populației: panourile informative, buletinul informativ, site-ul primăriei, TV locală, radioul local, presa locală și regională, site - uri de socializare, participarea la ședințele consiliului, adunări generale pe sat, etc. Chiriac Olesea: „O sursă eficientă de informare ar fi totuși crearea și menținerea site - ului primăriei. ”
Goteștenii totuși au cîteva surse de informare(noutăți, decizii adoptate, procesele-verbale de la consiliile comunale, etc.), cu am ar fi grupurile create site - urile de socializare:

  1. http://aovaleaprutului.blogspot.md/
  2. Asociatia Comunitară Locală Valea Prutului(facebook.com)
  3. Inițiativa „Gotești Pune Umărul”(facebook.md)
  4. Gotești(facebook.md)
  5. Gotești și Goteșteni!I!!(odnoklssaniki.ru)
  6. Cine-i pentru schimare în Gotești!!!(odnoklassniki.ru)
Pe lîngă lacune, în comuna Gotești, la capitolul TRANSPARENȚĂ, sînt prezente și progrese în asigurarea și sporirea transparenței: a fost creată Comisia privind repartizarea ajutoarelor umanitare, au fost instalate panouri informative moderne în holul primăriei, un panou informativ modern în curtea primăriei, se editează bilunar buletinul informativ „ Activitatea APL Gotești”.
   Participanții au asigurat că vor contribui la sporirea transparenței prin participarea activă atît la comisiile consultative de specialitate , cît și la ședințele consiliului local, colectarea și sistematizarea informației pentru buletinul informativ, distribuirea buletinului informativ locuitorilor comunei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu