marți, 31 martie 2015

Cetățeanul în primul rînd

DEZBATERI PUBLICE LOCALE
pe tema
”CUM SĂ CREĂM UN SISTEM DE SALUBRIZARE”

    Stimați consăteni, la data de 29 martie 2015, în incinta liceului pentru prima dată în comuna noastră au fost organizate dezbateri publice locale. Tematica dezbaterii a reeșit din problema prioritară identificată de cetățenii comunei și anume lipsa unui sistem de salubrizare la ziua de azi în comună.
   Din start primarul de Gotești, dul Chicicov Panainte a prezentat publicului informații generale despre situația la zi cu privire la salubrizare și poluarea mediului în comuna Gotești.        Deasemenea dumnealui a prezentat informații generale despre activitatea  ÎM „ Gotești - Prosper”: anul fondării și cum a funcționat întreprinderea în ultimii ani. Din cele raportate putem concluziona că: s-au făcut mai multe încercări de colectare a deșeurilor atît menagere cît și cele animaliere, doar că din lipsa unei colaborări eficiente dintre administrația întreprinderii, administrația publică locală și cetățeni încercările nu au avut durabilitate.
În cadrul dezbaterii au fost propuse două opinii și anume: Opinia I: Calcovschii Eugen - Dezvoltarea ÎM „Gotești - Prosper”Opinia II: Bibic Elena - Atragerea ÎM „Colser Servicii” din com. Țiganca pentru prestarea serviciilor de salubrizare.




      În cadrul dezbaterei au participat și doi invitați/experți raionali și anume: dul Surdu Eugeniu, specialist de la Centrul de medicină publică și dul Dreglea Ion, inspector de la Inspecția ecologică raională Cantemir. 

Dumnealor au raportat la general situația privind nivelul poluării mediului și consecințele poluării apelor freatice asupra organizmului uman pe raionul Cantemir. Acest lucru este dovedit prin efectuaria unei analize minuțioase privind vîrsta medie de trai a femeielor și bărbaților din raionul Cantemir. În rezultat s-a constat că vîrsta medie a unui bărbat din raionul Cantemir este de 59 de ani, iar a unei femei de 62 ani. Scăderea vîrstei medii de trai a unei persoane din raionul Cantemir este cauzată de factorul uman și anume de poluarea mediului în ultimii ani.  Deasemenea s-a adus la cunoștință că în urma efectuării analizelor apelor freatice din comuna Gotești, circa 80 % din apele fîntînilor nu corespund normelor. Cele mai infectate/poluate ape freatice (apa din fîntîni ) îs la Gotești. Doar 20 % din fîntîni apa corespunde normelor și deci apa este potabilă, iar  în celelalte 80 % sînt „bogate” în compuși chimici, cum ar fi nitrații și nu doar. Pânzele de apă freatică ce alimentează fântânile şi izvoarele sunt poluate datorită pătrunderii poluanţilor din sol ce se acumulează din diferite surse de poluare. În urma precipitaţiilor atmosferice aceşti poluanţi se spală şi pătrund ca rezultat al transferului de masă în pânza freatică acviferă (primul strat acvifer). Surse de poluare a apelor freatice şi de suprafaţă cu nitraţi:  apele menajere ale localităţilor urbane şi rurale;  scurgerile şi reziduurile de la complexele animaliere;  scurgerile de pe terenurile irigate;  scurgerile de pe terenurile agricole, poluate cu îngrăşăminte şi pesticide utilizate în agricultură.

 O altă problemă gravă în comuna Gotești este amplasarea celei de-a doua gunoiște autorizată. Amplasarea ei/ lunca Prutului/ crește riscul poluării apelor freatice. Pentru a stopa acest lucru este necesar lichidarea ei cît mai urgent.
     La dezbatere fiecare cetățean prezent în sală a avut posibilitatea de a-și expune opinia, de a veni cu sugestii, propuneri de soluționare a acestei probleme. În cadrul dezbaterii au luat cuvînt următoarele persoane:

     Primarul de Țiganca, dul Gandrabur Pentru ÎM „Colser Servicii” din com. Țiganca activează de mai bine 9 ani. Pe parcursul acestor ani ea a oferit și oferă o gamă largă de servicii cetățenilor din Țiganca. Transparența activității acestei întreprinderi este foarte bine organizată. Fiecare gospodărie are încheiat contract individual cu întreprinderea.Costul lunar este de doar 7 lei per persoană, el include atît salubrizarea cît și iluminarea stradală. Modalitatea de achitare oferă posibilitatea ca gospodăria să achite după posibilitate: fie că lunar, la 3 luni, la 6 luni sau anual. După achitarea serviciilor cetățeanul primește bon de casă, astfel el este asigurat că banii nu vor merge în buzunarele cuiva. ÎM „Colser Servicii” ar putea presta servicii comunei Gotești pe parcursul a 2 zile din săptămînă, dacă se vor îndeplini următoarele condiții: drumurile să fie accesibile și  numărul beneficiarilor să fie ajustat la capacitatea autospecialei
    Cetățeanul Cazacu Grigore: Susțin opinia I, sunt pentru dezvoltarea ÎM „Gotești - Prosper”. După cum știm pe teritoriul comunii Gotești activează două ÎM, deci ar trebui de lichidat una din ele și să lăsăm să activeze una , dar bine. Și nu vin doar cu propuneri , dar și cu acțiuni concrete. Începînd cu ziua de azi, 29  martie 2015, pe parcursul unei luni voi susține financiar întreprinderea, pentru ca ea să poată presta servicii. 
        Cetățeanul Șișeanul Nicolae, directorul ÎM „ Colser Servicii ”  Țiganca: după cum se știe fiecare început este greu. Și la noi în comunitate deasemenea activitatea întreprinderii a început cu multe probleme, ca în final să realizăm că fără discuții  directe cu cetățenii nu vom soluționa nimic. Anume populația comunei a fost cea care a venit cu sugestii, propuneri, anume oamenii ne-au ajutat ca noi să prosperăm și să lărgim spectrul serviciilor. În privința salubrizării nu este vinovat nici primarul și nici consilierii de situația creată, anume populația ar trebuie să înțeleagă cît de important este ca deșeurile să fie colectate și depozitate în anumite locuri special amenajate, care diminuează riscul poluării mediului. 
  Cetățeanul Popandopol Iurie: Eu propun ca mai întîi de toate să începem de la informarea populației cu noțiunea de gunoi, Să le explicăm oamenilor ce este gunoiul menajer și animalier, să-i instruim în privința metodelor de păstrare a curățeniei și nu în ultimul rînd să le explicăm cu să colecteze corect gunoiul.
     Cetățeanul Botnari Sergiu: Susțin opinia I, dar menționez că , pentru ca întreprinderea să activeze eficient este necesar  să existe TRANSPARENȚĂ la nivel administrativ. Să fie încheiate contracte individuale cu cetățenii, să se ofere bonuri de plată, ceea ce va dovedi că banii nu merg în buzunarele cuiva. Deasemenea contribui cu 100 de euro la procurarea autospecialei pentru ÎM     „ Gotești - Prosper” dacă încă 99 de consilieri, funcționari publici și cetățeni vor contribui și ei.
     Cetățeana Buruianu Liudmila: Susțin ambele opinii. Cum sa menționat astăzi într-adevăr , SALUBRIZAREA poate deveni o afacere profitabilă pentru comunitatatea noastră. Și încă, concurența poate aduce beneficii foarte mari.
     Cetățeanul Munjiu Veceaslav: susțin opinia I, dar propun ca  pînă ÎM „Gotești - Prosper” își va începe activitatea să beneficiem de serviciile  ÎM „ Colser Servicii” Țiganca.
       Evenimentul în sine a fost foarte bine venit, deoarece după o amorțire îndelungată, oamenii  însfîrșit au avut posibilitatea liber să se dea cu părerea, fără ca cineva să-l bruscheze sau să-i închidă gura. Și cel mai important opinia lui a fost ascultată. Opinii au fost deverse, dar dacă să facem o generalizare: oamenii prezenți în sală cu adevărat își doresc o schimbare, doresc să aibă un sat curat, ca în comună să fie prestate servicii de calite.
   La finele dezbaterii a fost dat citire procesul verbal întocmit în cadrul dezbaterii, procesul verbal urmează a fi prezentat în cadrul următoarei ședințe ordinare sau extraordinare a consiliului local.
   P.S. „ Să dea Domnul ca până la Învierea Domnului colectarea deșeurilor să fie începută, iar o dată cu ea să mai avem parte și de iluminare stradală.  Poate odată cu venirea Focului Haric în comunitatea noastră va veni și lumina mult așteptată pe străzi. Dumnezeu e Mare, să nu ne pierdem SPERANȚA” 
SCHIMBAREA VINE DE LA SINE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu