sâmbătă, 5 decembrie 2015

Dezbateri publice


La data de 04.12.2015 în incinta I.P.L.T. „ Vasile Pârvan” pentru prima dată au fost desfășurate dezbateri publice cu elevii claselor a VIII-a și a IX-a cu genericul 
„ Biblioteca în secolul XXI între a FI sau NU a FI”. 


   Genericul acestei dezbateri reiese din problema actuală cu care se confruntă nu doar localitățile Republicii Moldova, dar și unele state membre a UE și anume comansarea sau lichidarea instituțiilor de menire socială cum sînt bibliotecile sătești. Scăderea considerabilă a numărului cititorilor din ultimii ani și criza financiară sînt doar unii dintre factorii care au adus la această problemă.
   Invitații speciali ai dezbaterii au fost șefii bibliotecilor sătești, dna Țuțu Liuba și dna Volînschi Angela, fiind însoțite de consilierul Damașcan Elena în calitate de vorbitori și dna Buruian Liudmila cu o vechime de muncă de circa 10 ani în domeniul bibliotecilor, în calitate de expert independent. Dna Țuțu a prezentat date statistice privind numărul cititorilor și numărul cărților procurate în ultimii 5 ani. Deasemenea a accentuat care a fost condițiile de păstrare a cărților și care sînt la moment. Dna Volînschi a adusă la cunoștință că biblioteca din Constantinești este ultima instituției de menire socială din sat și odată cu închiderea ei încă un sat va fi șters de pe harta Republicii Moldova. 
 Elevii clasei a VIII-a și a IX-a Dordea Dumitrița și Croitoru Cătălin au susținut că în zilele noastre mai convinabilă este biblioteca virtuală, argumentînd beneficiile ei: păstrarea cărților într-o stare perfectă pretutindeni, accesibilitatea accesării în orice moment al zilei, reducerea tăierii în masă a arborilor pentru confecționarea hîrtiei, etc.

         Elevii Rangu Cristian și Stan Valerea au susținut importanța existenței bibliotecilor în satele noastre și beneficiile lor asupra dezvoltării intelectului uman și socializării populației: luînd în considerație boala sec. XXI care este foarte contaginoasă în rîndul tinerilor, INTERNETUL, anume aceste instituții ne ajută să fim mai sociabili, anume aceste instituții sînt ca un antivirus împotriva robotizării omenirii. Lecturarea unei cărți online nici decum nu se poate compara cu lecturarea unei cărți reale: pipăirea foilor,etc. 
  Expertul independent, dna Buruiană Liudmila a precizat anumite aspecte care au adus la problema dată, căi de prevenire și soluționare: cauza scăderii anuală a numărului de cititori, lipsa motivării către literatură, a prezentat prin comparare avantajele și dezavantajele atît a bibliotecii virtuale cît și a bibliotecii.

  „Lecturarea unei cărți virtuale este cum mult mai incomodă, mai ales la trecerea de la o pagină la alta” a declarat Sugoneaco I. 
Bibliotecile ar trebui să existe. Ce ne vom face noi, dacă nu am avea lumină? Cum vom putea atunci să accesăm biblioteca virtuală? Biblioteca are o influiență asupra noastră. Lecturarea ne ajută să ne dezvoltăm intelectual. Ne scapă de viciul uman, INTERNETUL” a subliniat elevul clasei a IX-a B, Sacareanu Dumitru.
Ce se va întîmpla cu cărțile din bibliotecă în cazul în care va fi lichidată? ” întreabă Miron S. 
Răspuns la întrebare a oferit consilierul dna Damașcan           
La ultima ședința a consiliului această întrebare nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru ca decizia să poată fi luată. În cazul cînd va fi luată această decizie cel mai probabil toată literatura va fi transferată în biblioteca liceului.” „Lichidarea bibliotecilor din satele Moldovei este o absurditate. Cum să reduceți unitatea de bibliotecar, la jumătate de unitate, dacă și așa salariul unui bibliotecar nu acoperă nici coșul minim de existență?” întreabă dna Angheluța Svetlana. Deasemenea dumneaei a adus ca exemplu dragostea și pasiunea tatălui său față de lecturare. Și a accentuat că nicio tehnologie modernă nu-l fascinează mai mult ca frecventarea bibliotecii. Loc unde poate să comunice cu o persoană reală, poate să se informee din zeare, poate citi o carte. „Avînd în vedere că cei mai mulți dintre cititori sînt școlari și faptul că în prima parte a zilei ei nu frecveantează biblioteca, am și ajuns la această decizie, de a reduci unitatea la jumătate de unitate de bibliotecar sau să fie un bibliotecar pentru ambele biblioteci.” răspunde dna Damașcan Elena la întrebarea dnei Angheluța. 
Rangu Cristian a mai sugerat bibliotecarilor, că pentru a crește numărul de cititori ar fi bine ca ei să organizeze cîte mai multe activități care iar motiva și le-ar stîrni interesul tinerilor de a merge la biblioteci.
Evenimentul în sine a fost foarte bine venit, deoarece anume așa gen de activități dezvoltă la tineri activismul implicării lor în soluționarea problemelor comunității, societății, instituției în care învață, elevii însfîrșit au avut accesul la libera exprimare, fără ca cineva să-l bruscheze sau să-i închidă gura. Și cel mai important opinia lui a fost ascultată. Opinii au fost deverse, dar dacă să facem o generalizare: viitorul nostru, adică cei prezenți în sală cu adevărat își doresc o schimbare, își doresc și ei o bibliotecă modernă, cu comodități, o bibliotecă model pentru altele din satele vecine, o bibliotecă activă, cu un program de activități bogat și divers. 
La finele dezbaterii a fost dat citire procesul-verbal întocmit în cadrul dezbaterii, procesul-verbal urmează a fi prezentat în cadrul următoarei ședințe ordinare sau extraordinare a consiliului local de către grupul de inițiativă civică a elevilor.





P.S. Prezenți 60 de persoane active: contra bibliotecilor - 1, pentru biblioteci - 55, abținut - 4.

Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Promovarea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova, etapa a V-a” și a cursului opțional „ Educație socială și financiară” care au drept scop dezvoltarea spiritului civic al tinerilor prin schimbarea atitudinii şi responsabilizarea faţă de comunitate.

vineri, 20 noiembrie 2015

Procesul-verbal al Ședinței Consiliului comunal din 30 octombrie 2015

miercuri, 21 octombrie 2015

Seminar de instruire a aleșilor locali


Săptămîna Transparenței în com. Gotești s-a încheiat cu instruirea aleșilor locali în domeniul procesului decizional în cadrul unui seminar organizat și desfășurat în sala comunitară din primărie. Tema seminarului reiese din faptul că 2/3 din aleșii locali sînt novici în acest domeniu.
 La seminar au participat 10 aleși locali, funcționari publici, primarul de Gotești, șefii instituțiilor publice din subordinea APL și lideri comunitari. 
Moderatorul seminarului, juristul  Bogdan Vladimir, pe lîngă partea teoretică a venit cu multe practici bune, sfaturi și exemple din activitatea altor consilii comunale sau sătești din RM. Deasemenea dumnealui a îndemnat aleșii locali să lase politica, să unească forțele pentru a face ceva întru prosperarea comunei, asiguarea unor condiții de trai mai bune(iluminare stradală, drumuri reparate, trotuare renovate) cetățenilor. Și nu în ultimul rînd a accentuat ca pe tot parcursul activității consiliului comunal LEGEA să fie pusă  în capul mesei. 

Cetățenilor li s-a atras atenția că:
  •  au dreptul la informație;
  •  accesul la informație este gratuit;
  • toate ședințele consiliului comunal sînt PUBLICE;
  • pot veni cu propuneri, sugestii, recomandări la proiectele de decizii;
  • pot participa la comisiile consultative de specialitate. 





P.S. Au fost plănuite mai multe activități privind TRANSPARENȚA, însă sau realizat doar unele dinte ele.

joi, 15 octombrie 2015

Săptămîna Transparenței


    În contextul priorităților Guvernului privind dezvoltarea autonomiei locale și descentralizării, Cancelaria de Stat, în colaborare cu partenerii de dezvoltare, promovează mai multe inițiative pe segmentul transparență decizională și îmbunătățirea dialogului cu membrii comunităților locale.
    Sub auspiciul Cancelariei de Stat sînt lansate diverse evenimente, reunite cu genericul „Săptămîna Transparenței”, preconizată în perioada Săptămînii Europene a Democrației Locale (SEDL), marcată anual în toate statele membre ale comunității europene în preajma datei de 15 octombrie. În anul curent (săptămîna 13-19 octombrie), prin intermediul Cancelariei de Stat, Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) și altor parteneri de dezvoltare, vor fi promovate diverse evenimente la nivel național și local, în presă, în rîndurile APL, reunite sub genericul menționat.
    Evenimentul are ca scop apropierea autorităţilor locale de cetăţeni şi informarea acestora cu privire la toate activităţile desfăşurate de primării.
     Ca și în multe alte localități din țară, și la Gotești au fost plănuite mai multe activităţi menite să aducă cetăţenii mai aproape de deciziile primăriei.
Săptămîna Transparenței a fost deschisă de masă rotundă cu genericul „ Acces la informație”. În cadrul acestei activități participanții au accen-tuat importanța transparenței și accesului la informați. 
Sugoneaco Ioana a menționat că „ Accesul la informație este posibilitatea de accesa orice informație indiferent de vîrstă, gen, etnie sau confesiune religioasă.” Un alt participant , mai puțin optimist, Chise Ion spunea „ Pentru ce să ne mai venim la ședințele consiliului , dacă oricum nu schimbăm nimic?” 
Deasemenea la masa rotundă au fost identificate care sînt sursele posibile de informare a populației: panourile informative, buletinul informativ, site-ul primăriei, TV locală, radioul local, presa locală și regională, site - uri de socializare, participarea la ședințele consiliului, adunări generale pe sat, etc. Chiriac Olesea: „O sursă eficientă de informare ar fi totuși crearea și menținerea site - ului primăriei. ”
Goteștenii totuși au cîteva surse de informare(noutăți, decizii adoptate, procesele-verbale de la consiliile comunale, etc.), cu am ar fi grupurile create site - urile de socializare:

  1. http://aovaleaprutului.blogspot.md/
  2. Asociatia Comunitară Locală Valea Prutului(facebook.com)
  3. Inițiativa „Gotești Pune Umărul”(facebook.md)
  4. Gotești(facebook.md)
  5. Gotești și Goteșteni!I!!(odnoklssaniki.ru)
  6. Cine-i pentru schimare în Gotești!!!(odnoklassniki.ru)
Pe lîngă lacune, în comuna Gotești, la capitolul TRANSPARENȚĂ, sînt prezente și progrese în asigurarea și sporirea transparenței: a fost creată Comisia privind repartizarea ajutoarelor umanitare, au fost instalate panouri informative moderne în holul primăriei, un panou informativ modern în curtea primăriei, se editează bilunar buletinul informativ „ Activitatea APL Gotești”.
   Participanții au asigurat că vor contribui la sporirea transparenței prin participarea activă atît la comisiile consultative de specialitate , cît și la ședințele consiliului local, colectarea și sistematizarea informației pentru buletinul informativ, distribuirea buletinului informativ locuitorilor comunei. 

miercuri, 7 octombrie 2015

SĂPTĂMÎNA TRANSPARENȚEI

SUNT INTEGRU

Sunt INTEGRU

sâmbătă, 1 august 2015

„Privește, ascultă, înțelege!” împreună cu Radio Europa Liberă

Stimați cetățeni ai comunei Gotești, recent radioul Europa Liberă a dat stratul Campaniei „ AICI este Europa Liberă”
Timp de o lună jurnaliștii și prieteni Europei Libere vor călători prin Moldova, din localitate în localitate, organizînd întîlniri cu publicul și felurite dezbateri pe teme actuale. 
Printre aceste localități se regăsește și comuna Gotești. Caravana va ajunge în Gotești la data de 6 august 2015

Pe parcursul întregii zilei vor fi organizate mai multe întîlniri cu publicul. La orele 18:00 în fața casei de cultură va fi organizată dezbaterea „CONSTRUIEȘTE-ȚI EUROPA ACASĂ”. Deasemenea vă așteaptă foarte multe surprize plăcute: tricouri, brățări, poze cu reporterii și nu doar, etc.
Dacă îți dorești cu adevărat o schimbare, 
atunci nu ezita să vii în fața casei de cultură 
pe 6 august, la orele 18:00! 


joi, 16 iulie 2015

Deschiderea SĂLII DE FITNESS

Astăzi, 16 iulie 2015, a fost inaugurată SALA DE FITNESS din comuna GOTEȘTI. Sala a fost renovată și dotată  datorită proiectului „Acces lărgit la serviciile de dezvoltare fizică și agriment” inițiat și implimentat de grupurile comunitare din com. Gotești, finanțat de UN WOMEN și confinanțat de PROGRAMUL COMUN DE DEZVOLTARE LOCALĂ INTEGRATĂ. 
La ceremonia de deschidere a sălii de fitness a participat conducerea și angajații APL Gotești, directorul instituției medicale, preotul , persoane cu dezabilități, locuitorii comunei. Potrivit lui Chicicov Panainte, primar de Gotești, odată cu deschiderea acestei săli goteștenii vor avea posibilitatea de aduce un mod sănătos de viață. Pe parcurs vor fi îmbunătățite condițiile pentru cei ce vor frecventa sala: va fi creat sistemul de vintelare, sistemul de încălzire, reparație  exteriorului edificiului. Prin contribuția populației vor fi create vestiare, cabine de duș.
Preotul bisericii sf. Apostoli Petru și Pavel, Ciobanu Igor, spune că deschiderea sălii este foarte bine venită, deoarece  tinerii vor mai scăpa de viciile socității. Vor avea unde să-și pitreacă sănătos timpul liber. 
Petcu Sergiu, spune că este foarte bucuros că însfîrșit și în comuna Gotești s-a deschis o sală de fitness. Astfel el are posibilitatea de a-și pitrece timpul cît mai înteresant și cu folos: tot odată antrenarea fizică și comunicarea cu prietenii. Aduce sincere mulțumiri tuturor care au contribuit la realizarea acestui proiect.
Consilierul Damașcan Elena, mulțumește pentru tot ce s-a făcut, este bucuroasă că tineretul va duce un mod de viață mai sănătos, deasemenea dumneai spune că pentru asigurarea durabilității proiectului și responsabilizarea bineficiarilor ar fi necesar introducerea abonamentului lunar. Acest abonament  va cost o sumă simbolică.