sâmbătă, 5 decembrie 2015

Dezbateri publice


La data de 04.12.2015 în incinta I.P.L.T. „ Vasile Pârvan” pentru prima dată au fost desfășurate dezbateri publice cu elevii claselor a VIII-a și a IX-a cu genericul 
„ Biblioteca în secolul XXI între a FI sau NU a FI”. 


   Genericul acestei dezbateri reiese din problema actuală cu care se confruntă nu doar localitățile Republicii Moldova, dar și unele state membre a UE și anume comansarea sau lichidarea instituțiilor de menire socială cum sînt bibliotecile sătești. Scăderea considerabilă a numărului cititorilor din ultimii ani și criza financiară sînt doar unii dintre factorii care au adus la această problemă.
   Invitații speciali ai dezbaterii au fost șefii bibliotecilor sătești, dna Țuțu Liuba și dna Volînschi Angela, fiind însoțite de consilierul Damașcan Elena în calitate de vorbitori și dna Buruian Liudmila cu o vechime de muncă de circa 10 ani în domeniul bibliotecilor, în calitate de expert independent. Dna Țuțu a prezentat date statistice privind numărul cititorilor și numărul cărților procurate în ultimii 5 ani. Deasemenea a accentuat care a fost condițiile de păstrare a cărților și care sînt la moment. Dna Volînschi a adusă la cunoștință că biblioteca din Constantinești este ultima instituției de menire socială din sat și odată cu închiderea ei încă un sat va fi șters de pe harta Republicii Moldova. 
 Elevii clasei a VIII-a și a IX-a Dordea Dumitrița și Croitoru Cătălin au susținut că în zilele noastre mai convinabilă este biblioteca virtuală, argumentînd beneficiile ei: păstrarea cărților într-o stare perfectă pretutindeni, accesibilitatea accesării în orice moment al zilei, reducerea tăierii în masă a arborilor pentru confecționarea hîrtiei, etc.

         Elevii Rangu Cristian și Stan Valerea au susținut importanța existenței bibliotecilor în satele noastre și beneficiile lor asupra dezvoltării intelectului uman și socializării populației: luînd în considerație boala sec. XXI care este foarte contaginoasă în rîndul tinerilor, INTERNETUL, anume aceste instituții ne ajută să fim mai sociabili, anume aceste instituții sînt ca un antivirus împotriva robotizării omenirii. Lecturarea unei cărți online nici decum nu se poate compara cu lecturarea unei cărți reale: pipăirea foilor,etc. 
  Expertul independent, dna Buruiană Liudmila a precizat anumite aspecte care au adus la problema dată, căi de prevenire și soluționare: cauza scăderii anuală a numărului de cititori, lipsa motivării către literatură, a prezentat prin comparare avantajele și dezavantajele atît a bibliotecii virtuale cît și a bibliotecii.

  „Lecturarea unei cărți virtuale este cum mult mai incomodă, mai ales la trecerea de la o pagină la alta” a declarat Sugoneaco I. 
Bibliotecile ar trebui să existe. Ce ne vom face noi, dacă nu am avea lumină? Cum vom putea atunci să accesăm biblioteca virtuală? Biblioteca are o influiență asupra noastră. Lecturarea ne ajută să ne dezvoltăm intelectual. Ne scapă de viciul uman, INTERNETUL” a subliniat elevul clasei a IX-a B, Sacareanu Dumitru.
Ce se va întîmpla cu cărțile din bibliotecă în cazul în care va fi lichidată? ” întreabă Miron S. 
Răspuns la întrebare a oferit consilierul dna Damașcan           
La ultima ședința a consiliului această întrebare nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru ca decizia să poată fi luată. În cazul cînd va fi luată această decizie cel mai probabil toată literatura va fi transferată în biblioteca liceului.” „Lichidarea bibliotecilor din satele Moldovei este o absurditate. Cum să reduceți unitatea de bibliotecar, la jumătate de unitate, dacă și așa salariul unui bibliotecar nu acoperă nici coșul minim de existență?” întreabă dna Angheluța Svetlana. Deasemenea dumneaei a adus ca exemplu dragostea și pasiunea tatălui său față de lecturare. Și a accentuat că nicio tehnologie modernă nu-l fascinează mai mult ca frecventarea bibliotecii. Loc unde poate să comunice cu o persoană reală, poate să se informee din zeare, poate citi o carte. „Avînd în vedere că cei mai mulți dintre cititori sînt școlari și faptul că în prima parte a zilei ei nu frecveantează biblioteca, am și ajuns la această decizie, de a reduci unitatea la jumătate de unitate de bibliotecar sau să fie un bibliotecar pentru ambele biblioteci.” răspunde dna Damașcan Elena la întrebarea dnei Angheluța. 
Rangu Cristian a mai sugerat bibliotecarilor, că pentru a crește numărul de cititori ar fi bine ca ei să organizeze cîte mai multe activități care iar motiva și le-ar stîrni interesul tinerilor de a merge la biblioteci.
Evenimentul în sine a fost foarte bine venit, deoarece anume așa gen de activități dezvoltă la tineri activismul implicării lor în soluționarea problemelor comunității, societății, instituției în care învață, elevii însfîrșit au avut accesul la libera exprimare, fără ca cineva să-l bruscheze sau să-i închidă gura. Și cel mai important opinia lui a fost ascultată. Opinii au fost deverse, dar dacă să facem o generalizare: viitorul nostru, adică cei prezenți în sală cu adevărat își doresc o schimbare, își doresc și ei o bibliotecă modernă, cu comodități, o bibliotecă model pentru altele din satele vecine, o bibliotecă activă, cu un program de activități bogat și divers. 
La finele dezbaterii a fost dat citire procesul-verbal întocmit în cadrul dezbaterii, procesul-verbal urmează a fi prezentat în cadrul următoarei ședințe ordinare sau extraordinare a consiliului local de către grupul de inițiativă civică a elevilor.





P.S. Prezenți 60 de persoane active: contra bibliotecilor - 1, pentru biblioteci - 55, abținut - 4.

Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Promovarea activismului tinerilor din localităţile de Sud ale Republicii Moldova, etapa a V-a” și a cursului opțional „ Educație socială și financiară” care au drept scop dezvoltarea spiritului civic al tinerilor prin schimbarea atitudinii şi responsabilizarea faţă de comunitate.